Google's GenCast model is een verrassend goede weerman


Stel je voor: je checkt 's ochtends het weer en ziet dat er over precies 12 uur een flinke storm aankomt. Maar hoe betrouwbaar is zo'n voorspelling eigenlijk? Als het aan Google ligt wordt het voorspellen van het weer binnenkort een stuk nauwkeuriger, dankzij hun nieuwe AI-model GenCast.

Een AI die het weer voorspelt? Hoe werkt dat?

Traditioneel worden weervoorspellingen gemaakt door supercomputers die ingewikkelde natuurkundige vergelijkingen oplossen. Ze simuleren als het ware de hele atmosfeer. GenCast pakt het anders aan: deze AI heeft 40 jaar aan historische weerdata bestudeerd (1979-2018) en herkent daar patronen in. Net zoals een ervaren weerman na jaren ervaring bepaalde weerpatronen herkent.

Maar werkt het ook echt?

Jazeker! In tests presteerde GenCast zelfs beter dan één van 's werelds beste traditionele voorspellingssystemen (het ENS-systeem). Vooral bij het voorspellen van extreme weersomstandigheden zoals tropische stormen bleek de AI zeer accuraat. Bij orkanen kon GenCast gemiddeld 12 uur eerder een waarschuwing geven dan traditionele systemen.

De voordelen van AI-weersvoorspelling

Het mooie van GenCast is dat het razendsnel werkt. Waar traditionele systemen uren supercomputer tijd nodig hebben voor een 15-daagse voorspelling, doet GenCast het in 8 minuten. Een enorm verschil in benodigde rekencapaciteit!

Betekent dit het einde van de traditionele weervoorspelling?

Nee, voorlopig niet. Meteorologen zien AI nu nog als een aanvullend gereedschap, niet als vervanging. Zo gaat dat in veel branches: eerst voorzichtig uitproberen, langzaam steeds meer taken uitbesteden aan de AI en tenslotte komt het vertrouwen dat de AI dingen gewoon veel sneller kan.

De toekomst van weervoorspelling

Google heeft de code van GenCast openbaar gemaakt zodat iedereen ermee kan experimenteren. Het doel is om AI-voorspellingen te combineren met traditionele methoden voor nog betere resultaten. Voor ons handig; voor boeren en zeelieden van essentieel belang.


Vorige post: “generalist” robots