De opkomst van de fotografie veranderde de beeldende kunst van realistisch naar abstract. In het AI tijdperk gebeurt iets vergelijkbaars.


Paulien Siegman wees me er vandaag bij de (overigens heel goede) Kandinsky tentoonstelling het H’ART museum op dat de komst van fotografie leidde tot de opkomst van abstractere kunststromingen zoals het impressionisme.

Het lijkt me dat we vandaag de dag door de opkomst van AI een vergelijkbare verschuiving moeten zien. Ook nu wordt veel van het creatieve proces over genomen door techniek.

En ja, net als toen zoeken kunstenaars nieuwe vormen van kunst die verder gaan dan technologie. Ik heb er een paar gevonden. Geen van drieën nieuw, maar alle drie zeker groeiende.

1. Land Art: De Natuur als Kunstwerk

Land art maakt gebruik van de natuur als canvas. Kunstwerken zoals de beroemde tekeningen in het zand van la Concha in San Sebastian benadrukken de vergankelijkheid en het fysieke proces, iets wat AI niet kan nabootsen.

2. Performance Art: Het Lichaam in Actie

Performance art draait om de menselijke aanwezigheid en interactie. Kunstenaars zoals Marina Abramović gebruiken hun lichaam om kunst te maken die volledig afhankelijk is van het moment en de interactie met het publiek, iets dat AI niet kan repliceren.

3. Tattoo Art: Het Lichaam als Canvas

Tatoeages zijn unieke en persoonlijke kunstwerken die fysieke interactie vereisen tussen kunstenaar en drager. Tattoos zijn de ultieme vorm van ‘off line’ bestaan uit een mooie samenwerking van een idee vanuit de drager en de uitvoering van de tatoeoage-artiest.

Conclusie

Net zoals fotografie ooit de kunst vernieuwde, dwingt AI kunstenaars nu om zich te richten op andere kunstvormen. Vormen die de unieke kracht van menselijke creativiteit en ervaring benadrukken. Land art, performance art en tattoo art zijn voorbeelden van hoe kunst zich blijft ontwikkelen voorbij technologie.


Vorige post: Zoek de Verschillen