Het is een conservatieve wereld maar ik heb er vertrouwen in dat AI nu ook het onderwijs toch echt gaat hervormen. Hierbij een aantal cases.
Als AI-optimist zie ik een wereld vol mogelijkheden. Terwijl veel discussies over AI zich richten op de mogelijke risico's en uitdagingen, kies ik ervoor om de schijnwerpers te richten op de kansen die AI biedt. In een serie posts neem ik je mee door de veelbelovende wereld van AI.
Het onderwijs is een conservatieve wereld. Dat is jammer want het is al heel lang duidelijk dat de ‘one size fits all’ aanpak van één leraar voor de hele klas niet goed werkt. Wat leerlingen nodig hebben is een persoonlijke aanpak waarbij ze op hun eigen niveau en op hun eigen manier kunnen leren. AI gaat hier op allerlei vlakken aan bijdragen:
1. Persoonlijk en adaptief leren
Generatieve AI stelt ons in staat om onderwijs te personaliseren. Dit betekent dat elke student op zijn eigen tempo kan leren, afgestemd op zijn behoeften en interesses. Het is alsof elke leerling een persoonlijke tutor heeft!
Vergeet het klassikale one-size-fits-all systeem. Generatieve AI maakt het mogelijk om beoordelingen te creëren die passen bij het begripsniveau van elke leerling. Dit zorgt voor een uitdagendere en efficiëntere leerervaring.
Een partij die dit al lange tijd goed doet is Kpito waarbij het niveau van de opdrachten vraag voor vraag wordt aangepast aan het juiste niveau en de leraar zijn/haar aandacht kan besteden aan de leerlingen die dat nodig hebben.
2. Interactief en creatief leren
Generatieve AI kan ook boeiende en interactieve leerervaringen creëren. Denk aan simulaties, games of virtuele realiteit die studenten helpen om concepten op een praktische manier te verkennen. Generatieve AI kan studenten helpen hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen, bijvoorbeeld door gepersonaliseerde muziek, kunst of schrijfopdrachten te genereren.
Een lichtend voorbeeld hierin is Khanmigo, de op AI gebaseerde online onderwijsmethode van een van mijn all time favorites: Khan Academy.
Khanmigo helpt leerlingen stap voor stap met diep begrip, vertrouwen, duidelijkheid en empowerment. De AI werkt echt als een mentor die de leerling meeneemt in het proces van nieuwe dingen leren. Dit kan taal of rekenen zijn maar ook iets creatiefs als het schrijven van een verhaal.
3. Onderwijs beschikbaar voor iedereen
Een van de meest interessante dingen aan deze vorm van onderwijs is dat het voor veel meer leerlingen bereikbaar is. Veel kinderen, bijvoorbeeld kinderen die remote wonen of kinderen in ontwikkelingsgebieden, hebben niet eens toegang tot een goede leraar. Een AI oplossing kan hierbij dan helpen. Kahn Academy weet dat ook en daarom kost Khanmigo slechts $1 per week.
Het andere is de mogelijkheid om het onderwijs voor elke leerling te lokaliseren, ongeacht taal of waar hij of zij woont. Een team in Nairobi werkt bijvoorbeeld aan Somanasi, een op AI gebaseerde docent die aansluit bij het curriculum in Kenia. De naam betekent ‘samen leren’ in het Swahili. Deze AI docent is ontworpen met de culturele context in gedachten, zodat deze vertrouwd aanvoelt voor de studenten die het gebruiken.
4. Ondersteuning van de leraar
Tenslotte gaat AI de leraar helpen met haar werk. Dit begint met het genereren van lesmateriaal. Mijn eigen AI Teacher is daar een mooi voorbeeld van.
Tijdens de les gaat AI de leraar helpen met het monitoren van de voortgang van de leerlingen zodat ze snel kan ingrijpen bij die leerlingen die dat nodig hebben.
AI kan de leraar ook helpen met het nakijken van huiswerk. Daar had ik al eerder wat over geschreven. Dat was in het kader van mijn werk voor Electude.
Conclusie
AI in het onderwijs opent een wereld van mogelijkheden. Mooi voor leerlingen wereldwijd, en mooi voor de mensen die werken in het onderwijs..
Vorige post: Wereldverbetering met AI 2: Klimaat