⇦ Back to De relatie tussen value at risk en expected shortfall

Wat is de relatie tussen Value at Risk en Expected Shortfall?

Introductie

Value at Risk (VaR) en Expected Shortfall (ES) zijn twee veelgebruikte risicomaatstaven in de financiële wereld. VaR meet het maximale verlies dat kan worden geleden binnen een bepaald tijdsbestek met een bepaalde waarschijnlijkheid. ES meet het verwachte verlies dat kan worden geleden als de verliezen groter zijn dan de VaR. In dit hoofdstuk zullen we de relatie tussen VaR en ES bespreken.

De relatie tussen VaR en ES

VaR en ES zijn beide maatstaven voor het meten van risico, maar ze meten verschillende aspecten van risico. VaR meet het maximale verlies dat kan worden geleden binnen een bepaald tijdsbestek met een bepaalde waarschijnlijkheid. ES meet het verwachte verlies dat kan worden geleden als de verliezen groter zijn dan de VaR. ES is dus een maatstaf voor het gemiddelde verlies dat optreedt als de VaR wordt overschreden. VaR en ES zijn gerelateerd omdat ES een maatstaf is voor het gemiddelde verlies dat optreedt als de VaR wordt overschreden. ES is dus altijd groter dan of gelijk aan de VaR. Als de VaR bijvoorbeeld gelijk is aan 100 euro met een waarschijnlijkheid van 1%, dan is de ES het verwachte verlies als de verliezen groter zijn dan 100 euro. Als de ES bijvoorbeeld gelijk is aan 150 euro, betekent dit dat als de verliezen groter zijn dan 100 euro, het verwachte verlies 150 euro is.

De voordelen van ES ten opzichte van VaR

ES heeft enkele voordelen ten opzichte van VaR. Ten eerste houdt ES rekening met de omvang van de verliezen die groter zijn dan de VaR. Dit betekent dat ES een betere maatstaf is voor het risico van extreme gebeurtenissen dan VaR. Ten tweede is ES coherent, wat betekent dat het voldoet aan bepaalde wiskundige eigenschappen die VaR niet heeft. Dit maakt ES een betere maatstaf voor het risico van een portefeuille dan VaR.

De nadelen van ES ten opzichte van VaR

ES heeft ook enkele nadelen ten opzichte van VaR. Ten eerste is ES moeilijker te berekenen dan VaR. ES vereist de berekening van de verwachte waarde van de verliezen die groter zijn dan de VaR, terwijl VaR alleen de berekening van een percentiel vereist. Ten tweede is ES gevoeliger voor de keuze van de verdeling van de verliezen dan VaR. Dit betekent dat de keuze van de verdeling van de verliezen een grotere invloed heeft op de berekende ES dan op de berekende VaR.

Conclusie

VaR en ES zijn beide belangrijke risicomaatstaven in de financiële wereld. ES is een maatstaf voor het gemiddelde verlies dat optreedt als de VaR wordt oversch

Now let's see if you've learned something...


⇦ 5 Toepassingen van Value at Risk en Expected Shortfall