⇦ Back to De berekening van expected shortfall

Wat is de relatie tussen Value at Risk en Expected Shortfall?

Introductie

Value at Risk (VaR) en Expected Shortfall (ES) zijn beide risicomaatstaven die worden gebruikt om het risico van een beleggingsportefeuille te meten. VaR geeft aan wat het maximale verlies kan zijn dat een belegger kan lijden binnen een bepaald tijdsbestek en met een bepaalde waarschijnlijkheid. ES gaat een stap verder en geeft aan wat het verwachte verlies is als het verlies groter is dan de VaR. In deze les zullen we de relatie tussen VaR en ES bespreken.

De berekening van VaR en ES

VaR en ES worden berekend op basis van historische gegevens van de beleggingsportefeuille. VaR wordt berekend door het bepalen van het verliesniveau dat met een bepaalde waarschijnlijkheid niet zal worden overschreden. ES wordt berekend door het bepalen van het gemiddelde verlies dat optreedt als het verlies groter is dan de VaR.

Vergelijking tussen VaR en ES

VaR en ES zijn beide risicomaatstaven, maar ES is een meer conservatieve maatstaf dan VaR. ES houdt rekening met de omvang van het verlies als het verlies groter is dan de VaR, terwijl VaR alleen rekening houdt met de kans op verlies. ES geeft dus een beter beeld van het risico van een beleggingsportefeuille dan VaR.

Wanneer is ES nuttiger dan VaR?

ES is vooral nuttig in situaties waarin het verlies groter is dan de VaR. In deze situaties geeft ES een beter beeld van het verwachte verlies dan VaR. ES is daarom vooral nuttig voor beleggers die zich richten op het beperken van grote verliezen.

Conclusie

VaR en ES zijn beide belangrijke risicomaatstaven die worden gebruikt om het risico van een beleggingsportefeuille te meten. ES is een meer conservatieve maatstaf dan VaR en geeft een beter beeld van het risico van een beleggingsportefeuille in situaties waarin het verlies groter is dan de VaR. Beleggers die zich richten op het beperken van grote verliezen doen er daarom goed aan om ES te gebruiken als risicomaatstaf.

Referenties

- Jorion, P. (2007). Value at risk: The new benchmark for managing financial risk. McGraw-Hill. - Acerbi, C., & Tasche, D. (2002). On the coherence of expected shortfall. Journal of Banking & Finance, 26(7), 1487-1503.

Now let's see if you've learned something...


⇦ 3 Interpretatie van Expected Shortfall 5 Vergelijking met Value at Risk ⇨